Leguán zelený - základy chovu

14.11.2018

     Leguáni zelení jsou stále více oblíbení. Jako u všech plazů, i u leguánů, většina zdravotních problémů plyne z nevhodných podmínek chovu a z diety, která ne vždy obsahuje, to co potřebují. V tomto článku se pokusím sepsat základní zásady chovu leguánů.

     Leguáni zelení pocházejí ze Střední a  Jižní Ameriky, kde vládne tropické klima. Proto je takovéto podmínky nutné zabezpečit i v zajetí. To znamená, že teploty by se měli pohybovat v rozmezí 27℃ - 30℃ s možností lokálního vyhřátí na 35℃ - 40℃. V noci postačí pokojová teplota. Také vlhkost by měla být vyšší, hlavně v období svlékání staré kůže. Vhodné je proto denní rosení, které si většina leguánů vyloženě užívá. Důležité je UV záření, které by mělo být v průběhu dne neustále k dispozici       (svítíme ním 10 - 12 hodin denně). V přírodě se leguáni zelení velice rádi a často sluní. UV záření přechází jenom částečně přes sklo a proto je nezbytné aby svítilo přímo na zvíře. 

     Dalším důležitým faktorem je kvalitní strava. Leguáni patří mezi býložravce, proto se živočišné potravě zcela vyhýbáme. 

     V létě krmíme co nejvíc rostlinami, které najdeme v přírodě - pampeliška (listy a květy), jitrocel, listy maliníku (bez trnů), listy ostružiníku (bez trnů), dále listy jahodníku, a na zpestření jetel (listy i květy) nebo vojtěšku. Jetel a vojtěška mají vyšší obsah bílkovin a proto by měli krmní dávku pouze doplňovat a ne tvořit její základ.    

     V zimě zkrmujeme hlavně listové saláty, například čínské zelí, čekanku, polníček, rukolu, nebo můžeme použít i granule pro leguány

      Celoročně, v menším množství, můžeme také přidávat různé druhy ovoce a zeleniny, nejlépe nahrubo nastrouhané. Z ovoce volíme jablko, banán, jahody, hrušky, hroznové víno, mango, meruňky. Ze zeleniny je to hlavně mrkev, okurka, cuketa, ale můžou být i jiné druhy zeleniny. Vždy musíme přihlížet i na individuální preference daného jedince. Samozřejmostí by měl být pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

                                                                                          Autor: MVDr. Lucie Černegová